Licentiesleutelbeheer

Beheer hier alle sleutels binnen je licentie

Geschreven door Martin van der Zee
Deze week bijgewerkt

Dit artikel geeft uitleg over de volgende onderwerpen:

Licentiesleutelbeheer

Licentiebeheer geeft een overzicht van alle beschikbare en aan gebruikers toegekende sleutels binnen je LIFT licentie. De LIFT licentie bevat een verzameling van licentiesleutels en optionele modules. Vanuit licentiesleutelbeheer kan je sleutels en/of modules aanvragen of opzeggen.

Voor het openen van licentiesleutelbeheer:

Startpagina in de snelkoppelingenbalk. De snelkoppelingbalk is de strook met mogelijk te starten functies aan de linkerkant van het LIFT scherm. Ga naar dit scherm om naar 'Acties...' te gaan.

Met het acties-veld op de startpagina kunnen snel acties gestart worden. Typ hier 'licentie' en kies de optie 'Overzicht - Licentiesleutelbeheer' om het licentieoverzicht te openen.

Uiteraard dient de gebruiker wel te beschikken over de juiste rechten om licentiesleutelbeheer te kunnen starten.

Licentiesleutels

LIFT kent verschillende licentiesleuteltypen welke in hoofdlijnen bepalen wat de maximaal toe te kennen rechten zijn voor een gebruiker.

Binnen de mogelijkheden van de toegekende sleutel bepalen de toegekende rollen de rechten van de gebruiker.

Kaartopties

Hieronder een beschrijving van de kaartopties van licentiesleutelbeheer:

Opslaan van gemaakte wijzigingen.

Filter het overzicht op specifieke eigenschappen. Klik op de filterknop en maak een keuze uit de vele beschikbare mogelijkheden.

Open het globale licentiesleuteloverzicht inclusief alle module informatie.

Start de dialoog voor licentiewijzigingen. In dit dialoog kan je sleutels toevoegen, aanpassen en verwijderen. Tevens kan je hier module bestellingen of intrekkingen aanvragen.

Open dit help-artikel.

Sleuteloverzicht

Boven het overzicht staat de startdatum van de licentie. De dag en maand van deze datum zijn belangrijk voor sleutels die werken op basis van 250 uur per jaar limiet.

Ieder jaar op de dag en maand van de licentie startdatum zal het verbruik van alle 250 uur sleutels in de licentie worden gereset naar 0 (nul).

​In het overzicht zie je sleutelnummers, sleuteltype (module), start- en einddatum, (tijd)verbruik, (tijd) beschikbaar en de huidig gekoppelde gebruiker.

Achter het tijdverbruik van een sleutel en/of achter de huidige gebruiker kan dit uitroepteken-icoon staan. Voor sleutels zal dit enkel voor 250 uur sleutels zijn en geeft aan dat meer licentietijd is verbruikt dan verwacht. Dit geldt ook voor gebruikers en hun verbruik op (één of meer) 250 uur sleutels. Voor meer informatie over 250 uur sleutels is een eigen artikel beschikbaar.

Licentiemutaties

Licentiemutaties kunnen worden doorgegeven via een licentiewijzigingsverzoek rechtsboven in het licentieoverzicht:

Start de dialoog voor licentiewijzigingen. In dit dialoog kan je sleutels toevoegen, aanpassen en/of intrekken. Tevens kan je hier module bestellingen of intrekkingen aanvragen.

In dit dialoog kan de beheerder:

In één licentiewijzigingsverzoek kunnen meerdere aanpassingen tegelijkertijd worden aangevraagd.

Links in het overzicht vraag je veranderingen aan. Rechts in het overzicht zie je alle huidig ingevoerde wijzigingen. Klik op 'Volgende' als je klaar bent met het toevoegen van alle gewenste mutaties in je licentie. Hierna kom je in een verzendoverzicht waarin nog een extra bericht kan opgeven voor je eigen adminstratie. LIFT zal je namelijk via e-mail terugkoppeling geven over je verzoek.

Sleutels toevoegen

Na het selecteren van het toevoegen van sleutels kies je eerst welk sleuteltype je wilt toevoegen. Sleuteltypes welke al gebruikt worden in je licentie worden hier in het vet weergegeven. Vervolgens kan je aangeven wanneer de sleutel geactiveerd moet worden; dit kan zo snel mogelijk (doorgaans op werkdagen binnen 24 uur), volgende maand (eerste dag van de volgende maand) of over twee maanden. Als laatste moet nog een aantal worden opgegeven het gewenste sleuteltype.

Wanneer alle verplichte velden naar wens zijn ingevuld klik je op 'Toepassen'.

Sleutels aanpassen

Na het selecteren van het aanpassen van sleutels geef je de ingangsdatum op; dit kan zo snel mogelijk (doorgaans op werkdagen binnen 24 uur), volgende maand (eerste dag van de volgende maand) of over twee maanden. Vervolgens selecteer je de sleutels welke aangepast moeten worden. Als laatste selecteer je naar welk welk sleuteltype je de geselecteerde sleutels wilt wijzigen. Sleuteltypes welke al gebruikt worden in je licentie worden hier in het vet weergegeven.

Sleutels intrekken

Na het selecteren van het intrekken van sleutels geef je de ingangsdatum op; dit kan per volgende maand (eerste dag van de volgende maand) of over twee maanden. Vervolgens selecteer je de sleutels welke gedeactiveerd moeten worden. In het overzicht van geselecteerde licentiesleutels zie je alle geselecteerde sleutels die ingetrokken moeten worden in het verzoek.

Modules beheren

Hier kan je de binnen LIFT beschikbare modules instellen:

• Financiële koppelingen (zoals AFAS, Accountview, Exact, Twinfield, etc.)

• Klantgoedkeuring (selecteer hier beschikbaar of niet beschikbaar)

• Debiteurbeheer (keuze uit wel of geen debiteurbeheer of debiteurbeheer plus)

• Koppeling met Easy Systems (geen koppeling, t/m 25 facturen per maand of onbeperkt)

• Koppeling met CM Sign (selecteer hier beschikbaar of niet beschikbaar). Indien de koppeling actief is zie je het aantal nog beschikbare ondertekeningen. Met de '...' knop achter het aantal kunnen verschillende bundels besteld worden.

Achter alle financiële koppelingen en modules staat dit icoon. De tooltip op het icoon geeft aanvullende informatie over de koppeling of module. Voor vragen kan altijd contact opgenomen worden met je accountmanager of LIFT support.