Tweestapsverificatie (2FA)

Extra beveiliging op je LIFT account

Geschreven door Martin van der Zee
Deze week bijgewerkt

Wat is 2FA?

Om in te kunnen loggen is ieder gebruikersaccount beveiligd met een wachtwoord. Naast deze standaard beveiliging wordt het sterk aangeraden om je account extra te beveiligen met two factor authentication ook wel 2FA genoemd. Met de tweestapsverificatie bouw je een extra controlestap in om te verifiëren dat jij daadwerkelijk degene bent die probeert in te loggen. Naast je inlognaam en wachtwoord moet je een code invoeren die verandert in de tijd en ook gekoppeld is aan jou als gebruiker. Daarmee garandeer je dat, ook wanneer je wachtwoord onverhoopt in verkeerde handen valt, deze persoon nog steeds niet kan inloggen onder jouw LIFT account.

LIFT adviseert dringend om 2FA te activeren voor gebruikers met meer rechten dan enkel uren schrijven.

Waarom krijg ik bij inloggen de vraag om 2FA te activeren?

De applicatiebeheerder binnen de organisatie kan inloggende gebruikers motiveren of forceren om 2FA op hun account in te stellen.

Applicatiebeheerders kunnen het 2FA beleid instellen in de systeeminstellingen.

Zelf de keuze maken voor 2FA op je account

Ook wanneer niet gevraagd wordt om 2FA in te stellen is het verstandig om 2FA op je account te activeren. Hiermee wordt de mogelijkheid om misbruik te maken van je account een stuk lastiger gemaakt. 2FA instellen kan je zelf instellen in je persoonlijke gebruikersinstellingen.

Rechtsboven in je instellingen zie je de knop 'Authenticator toevoegen/verwijderen' voor het beheren van je 2FA instellingen.

Authenticator koppelen voor 2 factor authenticatie

Wanneer de applicatiebeheerder je vraagt om 2FA te activeren of je zelf hebt gekozen voor het gebruik van 2 factor authenticatie (zoals hierboven beschreven) komt de dialoog naar voren om de authenticator te koppelen. Klik hier op OK om je account te koppelen in aan je authenticator app op je mobiele telefoon.

In de Google Play Store of de Apple App Store kan je de Microsoft Authenticator of Google Authenticator downloaden.

Met de authenticator app en je camera scan je de op het scherm getoonde QR code.
De authenticator app zal nu een tijdelijke code tonen die je bij de QR code zal moeten invullen ter verificatie dat de koppeling correct wordt uitgevoerd. Hierna is 2FA authenticatie succesvol op je account toegevoegd.

Als je inlogt in LIFT zal je voortaan na je inlognaam en wachtwoord ook de door de authenticator app getoonde code moeten invoeren. Deze code verandert door de tijd en bestaat altijd uit zes cijfers. Bij invoeren van de cijfers hoeft geen spatie tussen de cijfers te worden ingevoerd.