Vakantiestandmutaties

Correcties op de vakantiestand van een medewerker doorvoeren

Martin van der Zee avatar
Geschreven door Martin van der Zee
Deze week bijgewerkt

Inzicht in vakantiestand

De vakantiestand van een medewerker is inzichtelijk op het P&O tabblad van de werknemerkaart. Klikken op de regel met de eindstand op vandaag opent (onder andere) de detailtabbladen 'Vakantiestand' en 'Vakantiestandmutaties' met detailinformatie over de vakantiestand. Middels een rapport als 'Uren- en lastenoverzicht' is deze informatie ook te rapporteren.

LIFT berekent, afhankelijk van het in de werknemercontractkaart ingestelde aantal vakantiedagen en contractpercentage, de vakantiedagenopbouw. LIFT verdeelt de opbouw per jaar evenredig over de maanden, en vervolgens per maand evenredig over het aantal dagen in die maand. Stel dat je 25 vakantiedagen per jaar krijgt, dan bouw je 25 / 12 dagen per maand op. In een maand bouw je dus ongeveer (25 / 12) = 2,08 dagen bij je vakantiestand op. Heeft de werknemer een 80% contract betekent dit 2,08 x 0,8 dagen per maand.

Het vakantiestandoverzicht is voor medewerkers ook inzichtelijk in hun persoonlijke medewerkerportaal.

Als een werknemer vakantiedagen wil bij- of verkopen dan kan bijv. een P&O medewerker een vakantiestandmutatie doorvoeren via het vakantiestandmutatiesdetailtabblad.

Wijzigen van de vakantiestand

De vakantiestand wijzig je door een vakantiestandmutatie door te voeren op het vakantiestandmutatiesdetailtabblad van de werknemerkaart.

Opties in het mutatieoverzicht:

De nieuwe beginstand en mutatie beginstand wordt getoond in dagen. Klik op het label om te wisselen naar het tonen van standen in uren.

De nieuwe beginstand en mutatie beginstand wordt getoond in uren. Klik op het label om te wisselen naar het tonen van standen in dagen.

Verwijderen van een vakantiestandmutatieregel.

Toevoegen van een mutatieregel:

Ingangsdatum

Geef hier de ingangsdatum op van de mutatie. De mutatie zal gelden vanaf het begin van die dag. In huidige beginstand zal voor de ingevoerde ingangsdatum de vakantiestand in uren en in dagen worden aangegeven.

Mutatie beginstand

Gebruik deze optie om de huidige stand met een ingesteld aantal uur of dagen te verhogen of te verlagen.

Nieuwe beginstand

Gebruik deze optie om de huidige stand hard naar een bepaald aantal uur of dagen in zetten.

Notitie voor werknemer

De mutaties zijn ook voor de medewerker zichtbaar in het vakantiestandoverzicht van hun medewerkerportaal. Middels deze notitie kan een toelichting worden getoond voor de mutatie. Bijv. 5 extra vakantiedagen bijgekocht.

Was dit een antwoord op uw vraag?