Factuuroverzicht - Correcties

De opties bij facturatie van een correctiefactuur

Martin van der Zee avatar
Geschreven door Martin van der Zee
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Het standaard gedrag van correctiefacturen

Standaard zal LIFT in het geval van een correctiefactuur een factuur klaarzetten in het factuuroverzicht waarop de oude factuur wordt tegengeboekt als factuurregel en alle regels opnieuw worden opgeboekt. Voor voorbeeld uurwijzigingen op een uurbasisproject zoals beschreven in dit artikel zullen de volgende regels op de correctiefactuur staan:

Op deze manier ziet een klant duidelijk wat er gebeurt. Een eerder verzonden factuur 2200004 wordt volledig gecrediteerd en de juiste regels worden op de factuur gezet.

Correctiefactuur splitsen in credit- en debetfactuur

In de situatie dat een klant de foutief gegenereerde factuur nog niet heeft ontvangen of weigert de foutieve factuur in behandeling te nemen, kan je in het factuuroverzicht een factuur splitsen. Bij het splitsen van de factuur genereert LIFT eerst een factuur die de oude factuur volledig crediteert om vervolgens een nieuwe factuur te genereren met alle juiste factuurregels.

Dit kan door vanuit de de factuurpreview de optie 'Crediteren' te selecteren:

Na het drukken op deze knop zal LIFT eerst een preview geven van de 1e correctiefactuur, waarbij desgewenst nog een beperkt aantal gegevens kunnen worden aangepast, eventueel een specimen gegenereerd kan worden of de creditfactuur definitief gefactureerd kan worden:

Na generatie van de creditfactuur zal een 2e nieuwe factuur klaar staan met enkel de juiste regel(s):

Die laatste factuur kan dan weer naar de klant worden verzonden alsof er feitelijk geen fout gemaakt is.

Was dit een antwoord op uw vraag?