Wat is reverse billing?
Het komt steeds vaker voor dat de klant aangeeft hoeveel en wanneer er betaald zal worden. Vaak worden de bestede uren binnen de klantrelatie bijgehouden of eist de klant dat er bepaalde kenmerken, PO nummers of andere zaken op de factuur staan. De realiteit is dat je dan een factuur ontvangt in plaats verzend. Je klant zal deze factuur dan aan jouw organisatie betalen. In andere woorden: reverse billing facturen zijn debetnota’s uitgereikt door de afnemer, die ook worden uitbetaald door de afnemer.
Met reverse billing genereer je een factuur, maar verzend je |
Waarom reverse billing?
Vooral grote organisaties, bijvoorbeeld een multinational, kunnen hierdoor het gehele proces administreren en behouden daarmee de controle. Ze hoeven dan niet alle binnenkomende facturen te verwerken en daarmee is de veronderstelling dat dit administratieve handelingen reduceert.
Reverse billing in LIFT
Binnen LIFT kan zowel op klant- als op projectniveau worden aangegeven dat gefactureerd worden via reverse billing.
Klantkaart
Op klantniveau kan op het detailtabblad 'Facturering' in de standaard factureringgroep worden aangevinkt dat projecten standaard via reverse billing worden gefactureerd. Nieuw aangemaakte projecten zullen dan standaard via reverse billing gefactureerd worden. Dit kan uiteraard op projectniveau nog wel worden overschreven.
Projectkaart
In de projectkaart kan op het detailtabblad 'Factuur' in de 'Diversen' groep worden aangegeven dat dit project middels reverse billing gefactureerd wordt.
Facturatie
Projecten waarop is aangegeven dat gefactureerd wordt via reverse billing worden gewoon gefactureerd wanneer de facturatie wordt gestart vanaf de klant- of projectkaart. Binnen de factuurmodule worden de reverse billing facturen er automatisch uitgefilterd en zal je de vink zelf aan moeten zetten om de factuur alsnog te genereren.
Bij het starten van het factuuroverzicht kan ook een factuuroverzichtfilter ingesteld worden.