API
De API van LIFT

Wat is een API en wat kan je ermee?

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wij bieden middels de API de mogelijkheid om data vanuit LIFT naar een ander systeem te sturen en vice versa. Hieronder beschrijven wij wat een API is, maar ook wat je via de LIFT API kunt regelen.

In dit artikel behandelen wij drie onderwerpen.

• Wat is een API?

• Wat voor een API-mogelijkheden heeft LIFT Software?

• Wat betekent dat voor de klant?

Wat is een API?

API staat voor Application Programming Interface en maakt het mogelijk om softwaresystemen met elkaar te koppelen. De API bestaat uit technische afspraken hoe die koppeling tot stand gebracht kan worden.

Welke API-mogelijkheden heeft LIFT Software?

LIFT heeft vier methoden om gegevens uit te wisselen:

1) De OData-API:

Met OData bieden wij de mogelijkheid om jullie eigen data op een andere locatie te publiceren. OData is een standaard protocol dat door veel software ondersteund wordt.

• De lezen-API is bedoeld voor alleen-lezen van bulk data.

• Gelezen data dient client-side in een cache te worden gezet, de meeste software die OData ondersteunt doet dit automatisch.

• LIFT ververst de aangeboden data nachtelijks, in het weekend of handmatig.

• Standaard bieden wij een lege API aan, de klant kan eenvoudig een eigen API inrichten.

2) De Xml Import-API:

Middels de Xml Import-API kun je gegevens geautomatiseerd LIFT inschieten.

• Voor veel verschillende kaarten in LIFT is een Xml Import beschikbaar, elk met een eigen end-point

• In de API beheerkaart van LIFT op het Xml Importtabblad kunnen deze endpoints geactiveerd worden

• Imports kunnen nieuwe data aan LIFT toevoegen maar ook bestaande data bijwerken

• De end-points kunnen worden uitgelezen voor de vereiste definitie

3) De boekhoudkoppelingen:

LIFT heeft standaard boekhoudkoppelingen waar de factuurregels en stamgegevens debiteuren kunnen worden geëxporteerd. Indien gewenst kunnen bij de modernere boekhoudsystemen ook de betalingen weer worden ingelezen. Daardoor is het debiteurenbeheer te automatiseren in LIFT.

• Moderne koppelingen gebruiken een live-koppeling met de online-boekhoudsoftware. Dit is een API koppeling.

• Voor de oudere boekhoudsoftware gebruiken wij bestanden voor het uitwisselen van gegevens. Dit gaat via een XML of CSV.
    Lees hier meer over de boekhoudkoppelingen.

4) Data imports:

Tijdens een implementatie of een eventuele fusie/overname kunnen wij data importeren. Denk dan bijvoorbeeld aan klant-, contactpersoon- en medewerkergegevens. Deze imports worden specifiek voor de klantomgeving opgezet en zorgen ervoor dat je deze gegevens niet handmatig in hoeft te voeren.

Wat betekent dat voor de klant?

Met de API van LIFT kun je als klant je eigen data delen op de manier die het beste bij je past. Veel klanten maken hier dan ook graag gebruik van. Via OData kunnen onze klanten bijvoorbeeld data publiceren op Power BI. Dat is een tool die ervoor zorgt dat je zelf eenvoudig grafische rapportages kunt maken. Denk dan aan een staafdiagram die het verloop in de maandelijkse omzet laat zien.

Met de Xml-import-API zou je bijvoorbeeld geautomatiseerd, via jullie eigen website, sollicitanten LIFT in kunnen schieten of klantgegevens uit een ander systeem synchroniseren.

LIFT heeft standaardondersteuning voor veel boekhoudsystemen. Dit doen wij omdat dit een cruciaal element in het bedrijfsproces is. Standaard exporteren wij de factuurregels en de stamgegevens van de debiteuren. Voor verschillende boekhoudsystemen is ook een betalingenkoppeling beschikbaar.

Data imports zijn vooral bij nieuwe klanten van belang. Denk daarbij aan klanten, contactpersonen, medewerkers en andere relaties die via de API in LIFT geplaatst kunnen worden.

Wil je hier meer over weten?

Neem dan contact op via 015 270 09 99 of [email protected]