Rapportages en monitoring

Een van de grootste voordelen van LIFT Software is de ongekende mogelijkheden binnen de monitoring. LIFT kent vele standaard rapportages die specifiek voor jouw organisatie te configureren zijn. In dit artikel leggen wij uit hoe je de rapportages aanmaakt en hoe je deze aan specifieke medewerkers/rollen toekent.

De monitoring

In de balk aan de linkerzijde zien wij de "Monitoring". Als je deze opent zie je dat onder "Navigatie" blokken staan met "Medewerkers", "Relaties", "Projecten", "Objecten" etc. De gedachte hierachter is dat je de rapportages al groepeert op basis van de hoofdgroep waar je op wilt rapporteren. Wil je bijvoorbeeld van je medewerkers de geschreven omzet per project weten? Dan zien wij de medewerkers als de hoofdgroep dus ook de locatie om dit rapport in te richten.

De Monitoring

Aan de bovenzijde van de pagina zien wij een groot "+" teken. Hier voegen wij de widgets toe en creëren wij een blok waar alle rapportages in getoond worden.

Met het potloodje kom je in de widget-instellingen, hier kan je een nieuw rapport toevoegen, bestaande rapportages wijzigen of verwijderen.

Rapportage toevoegen

De widget-instellingen

Standaard heet de widget "Rapporten", indien je deze anders zou willen noemen dan kan dit dit wijzigen in de balk "Widget titel". De bestaande rapportages kan je wijzigen door op het potloodje achter de naam van het rapport te klikken. Door op de prullenbak te klikken zal je het rapport verwijderen.

Wanneer je een nieuw rapport wil toevoegen klik je op de nieuwe pagina knop en zal LIFT een lijst met standaard rapportages tonen. Deze rapportages zijn uiteraard naar wens te configureren.

Widget-instellingen

Een nieuw rapport aanmaken

In dit voorbeeld heb ik gekozen om het rapport "Uren-en omzetoverzicht" aan te maken.

Uren-en omzetoverzicht

De rapportage kan je in onderstaande dialoog verder inrichten. Het is van belang om de rapportage toe te kennen aan één of meerdere rollen, zodat de medewerkers in deze rol ook daadwerkelijk toegang tot dit rapport krijgen. Eventueel kan je de naam van het rapport aanpassen en de (aangepaste naam) of de getoonde informatie die als tooltip getoond wordt wijzigen (aangepaste informatie). Hiermee zou je ook de rapportages kunnen ordenen.

Rapportinformatie

Rapportinstellingen

Onder de rapportinstellingen kan je de standaard rapportage configureren naar jouw bedrijfswensen en behoeften.

Rapportinstellingen

Vaste brongegevenskeuze

De rapportages in LIFT Software kunnen statisch of dynamisch worden ingesteld. Met een statisch rapport definieer je het gehele rapport, zodat de medewerker een voorgedefinieerd rapport te zien krijgt. Daarmee zijn de bronnen, de rijen en kolommen volledig voor de medewerker bepaald.

Kies hier voor een van de volgende twee opties:

Rapporteer één enkel gegeven: Er wordt op basis van één gegeven gerapporteerd. Denk dan bijvoorbeeld aan de geschreven omzet.

Rapporteer en vergelijk meerdere gegevens tegelijk: Vergelijk de data uit meerdere gegevensbronnen. Denk dan bijvoorbeeld aan de geschreven en de geplande omzet.

Wanneer je kiest voor de optie "De gebruiker mag de brongegevens zelf kiezen" geef je de medewerker het recht op een dynamisch rapport. Dat wil zeggen dat bij het oproepen van het rapport de medewerker alle vrijheid heeft om het aantal rijen en kolommen, maar ook de gegevensbronnen te selecteren.

Beschikbare peilperiodes

Bij ieder rapport kunnen wij beschikbare peilperiodes bepalen. Dat wil zeggen over welke periode(s) je de data wilt zien. In een rapport waar je de geschreven omzet bekijkt is het normaliter logisch om dit per jaar, maand en week te zien. Wil je direct inzicht in de data over langere perioden? Selecteer dan ook jaren, maanden en weken. Bij het oproepen van het rapport kan je altijd de peilperiode bepalen.

Vaste assen

Indien je de rapportage statisch wil definieren kan je direct de assen bepalen. Stel dat je per maand de geschreven omzet zou willen vergelijken met de geplande omzet (geplande aantal uren * uurtarief) dan zou een inrichting als onderstaande zeer nuttig zijn.

Door meerdere rijen te creëren bied je de mogelijkheid om op de data door te klikken, in de volksmond ook wel downdrillen genoemd. In onze demo omgeving ziet het rapport er als volgt uit.

Een voorbeeldrapportage

Is dit rapport nou precies wat je nodig hebt? Klik dan hier om de configuratie van dit rapport te downloaden! Je kan de zojuist gedownloade xml file eenvoudig uploaden door het bestand middels drag and drop te laten vallen op de Widget-instellingen dialoog.

Drag and drop de xml file